Europese regelgeving
Richtlijn betreffende de toepassing van de rechten van patiënten bij grensoverschrijdende gezondheidszorg (2011/24/EU)
Op 25 oktober 2013 is deze richtlijn in alle EU-landen van kracht geworden. Doel is om de toegang te verbeteren tot veilige en hoogwaardige grensoverschrijdende zorg in de EU. Zo wordt de mogelijkheid van patiënten om zich in een ander land te laten behandelen, ook vergroot. Volgens de richtlijn hebben verzekerden bijvoorbeeld niet altijd toestemming vooraf nodig. Verder wordt de zorg vergoed op basis van de voorwaarden van de wettelijke verzekering van het land waar de patiënt verzekerd is.
De richtlijn bepaalt dat alle EU-landen een Nationaal Contactpunt hebben. Daar kunnen patiënten terecht voor informatie over medische zorg in dat land. Daarnaast moedigt de richtlijn EU-landen bijvoorbeeld ook aan om samen te werken. Een belangrijk onderdeel van die samenwerking is bijvoorbeeld dat EU-landen elkaars recepten voor medicijnen en medische hulpmiddelen accepteren. Het land waar de patiënt verzekerd is moet er ook voor zorgen dat hij in zijn eigen land door kan gaan met de behandeling als hij een behandeling in een ander EU-land heeft gehad.
Uitgebreidere informatie over de richtlijn staat op de website van de Europese Commissie.
Meer informatie vindt u ook in de complete tekst van de richtlijn over de toepassing van de rechten van patiënten bij grensoverschrijdende gezondheidszorg (pdf, 878 kB).
Europese Verordening 883/2004
Deze verordening bestaat al langer en regelt het vrije verkeer van personen in de EU op het gebied van de sociale zekerheid en medische zorg. De werking van deze verordening ligt echter niet op het terrein van het NCP. U kunt hierover meer lezen op de website van de Europese Unie.
Meer informatie vindt u ook in de complete tekst van de verordening over de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels (pdf, 350 kB).