Vergoeding van de kosten
U wilt naar Nederland komen voor een medische behandeling. U bent verzekerd in een ander land van de EU. Om de kosten vergoed te krijgen moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Het is daarom belangrijk dat u altijd vooraf bij uw ziektekostenverzekeraar navraagt wat die voorwaarden zijn. Zo weet u zeker of u een vergoeding krijgt voor een medische behandeling in Nederland.
Wat moet u doen?
Neemt u altijd eerst contact op met uw ziektekostenverzekeraar. Die moet u vertellen wat voor u de beste mogelijkheid is voor een behandeling in Nederland: een beroep doen op Europese Verordening 883/2004 (de Verordening) of op Richtlijn 2011/24/EU (de Richtlijn).
Laat u zich in Nederland behandelen volgens de Verordening?
Uw ziektekostenverzekeraar moet u dan in ieder geval vooraf toestemming geven. U krijgt dan van uw ziektekostenverzekeraar een S2/E112-formulier. Dat laat u aan de zorgaanbieder in Nederland zien. Zo weet hij dat u recht heeft op de behandeling en dat uw ziektekostenverzekeraar de kosten betaalt.
Laat u zich in Nederland behandelen volgens de Richtlijn?
Ook dan kan uw ziektekostenverzekeraar van u eisen om vooraf toestemming te vragen. Doet u dat niet, dan worden de kosten misschien niet vergoed.
Uw ziektekostenverzekeraar kan u ook informatie geven over:
- de voorwaarden voor toestemming;
- hoe u de kosten krijgt vergoed; en
- waar u nog meer rekening mee moet houden als u zich in een ander EU-land wilt laten behandelen.
Verder vindt u nog informatie op de websites van de:
Wegwijzer voor patiënten
Voor patiënten die voor een medische behandeling naar een ander EU-land willen gaan heeft de Europese Commissie een wegwijzer gemaakt. Deze wegwijzer heeft informatie over alles wat met grensoverschrijdende zorg te maken heeft. Bijvoorbeeld over Europese regelgeving over grensoverschrijdende zorg. Of over praktische dingen waar u aan moet denken als u zich in een ander EU-land wilt laten behandelen.
De wegwijzer bestaat uit een Handleiding en verschillende documenten. Dit zijn bijvoorbeeld een verklarende woordenlijst, een checklist en een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden. U vindt deze informatie rechts op deze pagina onder “Documenten”.
Video
De Europese Commissie heeft ook een korte video gemaakt. Daar ziet u waarop u moet letten als u zich laat behandelen in een ander EU-land. Een link naar de video vindt u rechts op deze pagina onder "Zie ook".
Let op
U kunt de European Health Insurance Card (EHIC) niet gebruiken als u naar Nederland komt voor een behandeling. Met de EHIC krijgt u namelijk alleen medische zorg vergoed die noodzakelijk is als u al in Nederland bent. Bijvoorbeeld als u hier op vakantie bent.
Wilt u hierover meer weten? Neem dan contact op met Zilveren Kruis, telefoon: + 31 (0) 33 445 68 70, e-mail: [email protected].
Uw ziektekostenverzekeraar betaalt de behandeling aan de zorgaanbieder
U krijgt de zorg volgens de Europese Verordening 883/2004. Dat betekent dat u de kosten voor de behandeling meestal niet zelf hoeft te betalen. Dat doet uw ziektekostenverzekeraar. Die moet u voor deze behandeling wel vooraf toestemming hebben gegeven. In dat geval ontvangt u een formulier S2 of E 112.
U krijgt dan de behandeling volgens de Zorgverzekeringswet of in de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit betekent bijvoorbeeld dat u voor bepaalde zorg een verwijzing moet hebben. Bijvoorbeeld voor zorg door een medisch specialist of in een ziekenhuis. Soms betaalt u voor de behandeling aan de zorgaanbieder een eigen bijdrage.
U betaalt de behandeling eerst zelf
De Europese patiëntenrichtlijn (Richtlijn 2011/24/EU) maakt het ook mogelijk dat de behandeling in Nederland wordt vergoed. U moet de kosten voor de behandeling dan wel eerst zelf betalen. En misschien heeft u vooraf toestemming nodig van uw ziektekostenverzekeraar.
U heeft recht op zorg volgens de voorwaarden van uw eigen verzekering. Voldoet u aan de voorwaarden? Dan declareert u na thuiskomst de kosten bij uw ziektekostenverzekeraar. De ziektekostenverzekeraar zal de kosten dan vergoeden. Maar tot maximaal het bedrag dat de behandeling zou hebben gekost als u deze behandeling in uw eigen land zou hebben gehad. Zijn de kosten hoger, dan is de kans groot dat u het verschil zelf moet betalen.
Recepten uit Nederland
Heeft u een behandeling in Nederland gehad? Dan heeft uw zorgaanbieder u misschien een recept voor medicijnen of hulpmiddelen gegeven. Een apotheker of aanbieder van hulpmiddelen in uw eigen land moet het recept accepteren als de volgende informatie er in staat:
- gegevens over de patiënt;
- gegevens die bewijzen dat het recept echt is;
- gegevens over de zorgaanbieder die het recept heeft gegeven;
- gegevens over het medicijn of hulpmiddel.
Meer informatie?
Over dit onderwerp leest u meer op de website van de Europese Unie.
Tarieven zorg in Nederland
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt de tarieven voor de zorg in Nederland vast. Dat zijn maximumtarieven. De tarieven van de NZa vindt u op de website van de NZa.
Melden bij de NZa
Bij de NZa kunt u een melding doen als u denkt dat de zorgaanbieder u te veel laat betalen voor de zorg. De NZa kijkt dan of de zorgaanbieder zich aan de regels heeft gehouden. Als het nodig is onderneemt de NZa ook actie.
Zorg in het ziekenhuis
Bij zorg in het ziekenhuis bepaalt de overheid niet de hele prijs. Het kan dus voorkomen dat u bij verschillende ziekenhuizen voor dezelfde behandeling een andere prijs betaalt. Alleen de zorgaanbieder of het ziekenhuis zelf kan u laten weten wat de kosten zijn van de gewenste behandeling.
Op de rekeningen noemen Nederlandse ziekenhuizen niet iedere handeling apart (zoals een injectie, een scan of een onderzoek). Ze vermelden namelijk diagnosebehandelcombinaties (DBC-zorgproducten). Ieder DBC-zorgproduct heeft een code met een tarief dat daarbij hoort.
Rekeningen van het ziekenhuis
In een video legt de NZa uit hoe ziekenhuizen rekeningen opstellen.
Wilt u weten wat voor soort zorg er hoort bij de DBC die op uw rekening staat? Kijk dan op de website van de NZa.
Let op
De kosten voor een behandeling in Nederlands ziekenhuis zijn soms hoog. Krijgt u in uw eigen land voor dezelfde behandeling een lagere vergoeding? Dan betekent dat u misschien niet alle kosten terugkrijgt als u de behandeling eerst zelf betaalt.
Documenten
- Handleiding voor patiënten (22-1-2020) (pdf, 928 kB)
- Woordenlijst (22-1-2020) (pdf, 698 kB)
- Checklist voor patiënten (22-1-2020) (pdf, 650 kB)
- Veelgestelde vragen (patiënten die naar Nederland komen) (22-1-2020) (pdf, 526 kB)
- Gezondheidszorg in een andere EU-lidstaat (uw rechten) (1-1-2017) (pdf, 4.2 MB)
- Betalen voor ziekenhuiszorg (1-1-2017) (pdf, 574 kB)