Wat moet u doen?
Neem altijd eerst contact op met uw zorgverzekeraar
Doe dat op tijd. Uw zorgverzekeraar moet u laten weten wat voor u de meest gunstige mogelijkheid is voor een behandeling in een ander EU-land. Is dat zorg krijgen volgens de regels van de Verordening of volgens de regels van de Richtlijn?
Verordening (Europese Verordening 883/2004)
Laat u zich in een ander EU-land behandelen volgens de regels van de Verordening? Dan heeft u in ieder geval vooraf toestemming nodig van uw zorgverzekeraar. Neem daarom ruim van tevoren contact op met uw zorgverzekeraar. Die laat u dan weten hoe u een aanvraag moet indienen. Uw zorgverzekeraar heeft dan ook genoeg tijd om uw aanvraag te beoordelen.
Gaat uw zorgverzekeraar akkoord, dan krijgt u een document S2. Met dat document laat u aan de zorgaanbieder in het andere EU-land zien dat u recht heeft op de behandeling. Maar ook dat uw zorgverzekeraar de kosten vergoedt.
Gaat uw zorgverzekeraar niet akkoord? Dan kan het zijn dat u recht heeft op een behandeling volgens de regels van Richtlijn 2011/24/EU (zie hieronder). In dat geval moet u de kosten wel eerst zelf betalen. Uw zorgverzekeraar beslist hoeveel u terugkrijgt.
Richtlijn (Richtlijn 2011/24/EU)
Ook volgens de regels van de Richtlijn moet u misschien vooraf toestemming vragen aan uw zorgverzekeraar. Doet u dat niet en laat u zich behandelen? Dan bestaat het risico dat uw zorgverzekeraar de kosten niet vergoedt.
Misschien heeft uw zorgverzekeraar ook een contract met de zorgaanbieder in het buitenland. Uw zorgverzekeraar kan u vertellen wat u dan moet doen.
Informatie die uw zorgverzekeraar moet geven
Uw zorgverzekeraar moet u ook vooraf informatie geven over:
- de voorwaarden voor toestemming;
- de vergoeding van kosten; en
- waar u nog meer op moet letten als u zich in een ander EU-land wilt laten behandelen.
Let op
U kunt niet de European Health Insurance Card (EHIC) gebruiken als u naar een ander EU-land gaat om daar een behandeling te krijgen. Daar is de EHIC namelijk niet voor bedoeld. De EHIC kunt u alleen gebruiken als u medische zorg nodig heeft als u al in dat andere land bent. Bijvoorbeeld als u daar op vakantie bent. Op de website van de Europese Commissie ziet u voor ieder land wat u moet doen als u medisch noodzakelijke zorg nodig heeft en op welke zorg u dan recht heeft.
Plan uw reis goed
Vraag van tevoren informatie over de buitenlandse zorgaanbieder en de mogelijkheden voor behandeling. Zorg dat u zeker weet dat de behandeling ook in dat land veilig is en van goede kwaliteit.
Uw medisch dossier
Zorg er verder voor dat de buitenlandse zorgaanbieder uw medisch dossier kent. Uw Nederlandse zorgaanbieder moet u een kopie geven. Of u op een andere manier toegang geven tot uw dossier. Hij kan deze informatie natuurlijk ook zelf naar zijn buitenlandse collega sturen.
Let er ook op dat u alle medische gegevens over de buitenlandse behandeling ook mee terugneemt naar Nederland. Zo kan uw Nederlandse behandelaar verder gaan met uw behandeling als dat nodig is. Neem zo nodig alvast maatregelen om in Nederland een vervolgbehandeling te ondergaan.
Welke kosten zelf betalen
Vergeet zeker ook niet aan uw zorgverzekeraar te vragen welke kosten u zelf moet betalen. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor reis en verblijf, eigen bijdragen, maar ook kosten voor vertalingen.
Meer weten?
Meer informatie staat op de websites van de:
Wegwijzer voor patiënten
Voor patiënten die voor een medische behandeling naar een ander EU-land willen gaan heeft de Europese Commissie een wegwijzer gemaakt. Deze wegwijzer heeft informatie over alles wat met grensoverschrijdende zorg te maken heeft. Bijvoorbeeld over Europese regelgeving over grensoverschrijdende zorg. Of over praktische dingen waar u aan moet denken als u zich in een ander EU-land wilt laten behandelen.
De wegwijzer bestaat uit een Handleiding en verschillende documenten. Dit zijn bijvoorbeeld een verklarende woordenlijst, een checklist en een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden. U vindt deze informatie rechts op de pagina 'Meer over behandeling in een ander EU-land' onder “Documenten”.
Video
De Europese Commissie heeft daarnaast ook een korte video gemaakt. Daar ziet u waarop u moet letten als u zich laat behandelen in een ander EU-land.
Een link naar de video vindt u rechts op de pagina 'Meer over behandeling in een ander EU-land' onder"Zie ook".